Tehnologije


Tehnologije


Kaljenje

Kaljenje predstavlja termički proces obrade stakla u cilju poboljšavanja njegove stabilnosti, mehaničkih osobina i sigurnosti. Kaljenje je moguće za sve vrste stakla (osim armiranog).
Obrađeno staklo se u zavisnosti od tipa, veličine i debljine zagrijeva do temperature od oko 650 C, do tačke omekšavanja. Staklo zatim prelazi u fazu hlađenja pri čemu se temperatura naglo spušta na 450 C.
Ovim postupkom površina stakla ostaje napregnuta na pritisak a unutrašnjost na zatezanje. Ovakvo stanje doprinosi znatnom poboljšanju mehaničkih osobina stakla čime ono postaje fleksibilnije, otpornije na udarce i otpornije na temperaturne razlike. U slučaju loma staklo se rasipa na sitne zaobljene komade i time ne predstavlja opasnost od nanošenja povreda. Sva neophodna obrada stakla (bušenje, sječenje, „kp“-obrada) mora se izvršiti prije procesa kaljenja. Naknadna obrada nije moguća zbog površinskih napona nastalih kaljenjem.

Sa radom je počela mašina za kaljenje HTF Pro E proizvođača Glaston, čiji je kapacitet 1200m² stakla u toku 24 sata sa mogućnošću kaljenja svih vrsta stakala (float, parsol, stopsol, stakla sa LowE premazima) debljine od 4 do 19mm i maksimalnih dimenzija 2100x3600mm.